11. maj 2015

Si v tujini lahko srečen?

Namenoma se nisem oglasil nekaj časa in spremljal odzive na blog. Lahko rečem, da je tema aktualna, blog pa dobiva na veljavi, saj ga mesecno prebira več tisoč ljudi. 

Zanimivo je, kako se razvijajo debate, kot po pravilu eni za drugi proti, vsak hoče dokazati svoj prav.

Tokrat bom pisal iz lastnih izkušenj. Vzel sem distanco in pogledal svoje življenje iz daljave, od oktobra 2013, ko sem se odselil iz Slovenije, pa do danes, ko lahko rečem, da moje življenje poteka po staljenih tirnicah.

Kaj sploh je sreča? Dalaj Lama je nekoč rekel: "Sreča ni nekaj že gotovega, Izhaja iz tvojih dejanj."

Moj odhod iz Slovenije se je izkazal kot pravilno dejanje. Ne bom šel v detajle, saj je izkušnja vsakogar drugačna, vendar lahko mirno rečem, da je moje življenje mirnejše, sigurnejše in bogatejše.

Z vsakim dnem, ko sem izven Slovenije vidim kako zelo, kljub današnji odprtosti sveta, je Slovenija ujeta v ... ne, bolje rečeno omejena v svojem poznavanju življenja izven naših meja.

Generacije, ki predstavljajo aktivno Slovenijo v današnjem času, so se verjetno preveč poistovetile z ideologijo iz časa osamosvajanja, ko se je govorilo o drugi Švici, obljubljeni deželi na sončni strani Alp itn. ter še vedno gradijo na teh izgubljenih sanjah. Svet pa se razvija dalje.

Zdi se, kot da te naše Alpe, ne samo fizično, vendar tudi mentalno predstavljajo oviro pri pretoku informacij, kako živi ostali svet.

Upam, da se mlajše generacije učite iz napak nas, ki smo se še rodili v Jugoslaviji in trpimo za tranzicijsko boljeznijo.

Tokrat se nočem osredotočati na finančno plat življenja v tujini, ampak predvsem na duhovno. 

Življenje izven Slovenije je definitivno lažje. In da, srečnejše. Zdi se, kot da je odhod preko meja prava izbira, prvo dejanje na poti do zadovoljstva. 

Še vedno se spomnim tiste mešanice strahu, veselja, negotovosti ter navdušenja, ki je vrela v meni na dan odhoda. Že naslednji dan, sta strah in negotovost izginila, veselje in navdušenje pa je raslo.

Vsak dan je nekaj novega. Je nov izziv, novo upanje, novo srečanje, nova izkušnja. Lahko rečem nova priložnost. Res je, da obrneš nov list v svojem življenju. Stran je nepopisana in pripravljena na novo zgodbo.



Dalaj Lama je nekoč dejal: "Bodi prijazen, kadar je mogoče. Vedno je mogoče."

Odkar sem odšel iz Slovenije sem navezal zelo veliko novih poznanstev. Svet zunaj meja Slovenije ni za tiste, ki govorijo o smrdljivih ciganih, o ta črnih, ta rumenih, ... Svet je mavričen, je zmes vsega mogočega.

Prijaznost pomaga. Nima določene barve, okusa ali vonja, vendar jo vsakdo prepozna in se nanjo odzove pozitivno. Nekaj sem o tem že pisal v prejšnjem prispevku. Vsekakor, v kolikor imate v sebi predsodke pred drugačnimi, ji pustite doma, saj boste kmalu tudi sami na drugi strani, preizkušani na vsakem koraku. Sovraštvo tu nima kaj iskati,

So tudi slabši odlomki. Kljub vsemu povezovanju dandanes, naprimer izgubljaš počasi stike z vsemi, ki so bili del tvojega vsakdana v Sloveniji. Nisi tam, da bi jih vsak dan poklical, jih povabil na pijačo in klepet. Počasi in neizogibno je ta zgodba enaka nam vsem. Spomnejo se name najmanj enkrat letno, ko na fejstbuku vidijo, da imam rojstni dan. 

Ostanejo samo tisti, pravi prijatelji. Osebe, ki bi zate dale roko v ogenj in niso hude, če jih zbudiš sredi noči, ko rabiš pomoč. Vedno kadar se vrnem, so tu za mene in jaz na voljo njim. 

Kljub vsemu je sreča stvar odločitve. Prav tako zadovoljstvo, prijaznost ter doseganje ciljev.

Marsikdo bo rekel: "Saj to lahko dosežeš kjerkoli!" In prav bo imel. Srečen si res lahko kjerkoli. V tujni je razlika ta, da se fizično oddaljiš od "kradljivcev sanj" ter nadaljuješ svojo pot brez tega bremena.

Večina ljudi, ki jih boste v tujini spoznali najprej so t.i. expati, torej izseljenci, katerih cilj je v veliki meri enak vašemu. Živeti boljše življenje. Neobremenjeno s preteklostjo. Na njihovih obrazih boste vsekakor opazili olajšanje in mirnost, saj jo boste vsak dan opazovali na svojem obrazu, vsakič ko se boste zazrli v ogledalo.

Le pogumno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.