17. maj 2015

Učenje jezika s pomočjo glasbe

Raziskave kažejo, da poslušanje glasbe lahko bistveno pripomore k učenju jezika. 

Že leta 1970 je bila narejena obsežna raziskava o vplivu glasbe na učni proces. Bolgarski fizik je odkril, da poslušanje glasbe spravi poslušalca v t.i. stanje sproščene pripravljenosti, alfa stanje, idealno stanje za zavestno učenje. 

Marca 2005 je revija Nature raziskovalcev Dartmouth College objavila, da so odkrili center v možganih, kjer se nahajajo (naselijo) skladbe "ki gredo v uho" - slušni korteks. Ugotovili so da zvoke in besede, ki smo jih nekoč že slišali, lahko kadarkoli prikličemo iz slušnega korteksa, kjer jih možgani lahko "virtualno" poslušajo znova in znova. Zdi se, da je glasba idealni katalizator za pomnenje besed. (vir - v angleščini)



Dodatno k raziskavi naj omenim, da je poslušanje glasbe bolj zabavno, kot pisanje zapiskov, na voljo vam je idealna formula za učenje jezika. V kolikor vam je kadarkoli v glavi ostala melodija, ki se je niste mogli znebiti, potem vam je znano kakšen vpliv ima glasba in kako brez napora lahko glasba ostane v vaši glavi. Melodija jo popelje v vaše misli in medtem ko požvižgavate znan napev, zasadi pomembne gramatične koncepte in besedni zaklad v vaš spomin.

Melodije z enostavnimi, lahko razpoznavnimi teksti so idelane za učenje jezika, v kolikor pa imate problem razumeti tekst, poguglajte za tekst in ga berite sproti ko poslušate izvedbo.Večkrat ponovite. Melodija bo prišla v spomin in ujeli se boste ponavljati fraze in besede sebi ter jih začeli uporabljati, brez da bi se jih sploh kdaj zavestno učili.

Moj izbor pesmi za učenje nemščine:

Nena - 99 Luftballons


Deichkind - Leider Geil




Die Ärzte - Elke


2Raumwohnung - Wir trafen uns in einem Garten


Fettes Brot - Für immer Immer




Revolverheld - Halt dich and mir fest


Xavier Naidoo - Wo willst du hin


Sibermond - Ja


Mia - Fallschirm



Die Toten Hosen - Tage wie diese


Juli - Elektrisches Gefühl


Unheilig - Winterland



Ich+Ich - Universum


Culcha Candela - Monsta


Culcha Candela - Sommer in Kiez


Ich+Ich - Hilf mir



Culcha Candela - Berlin City Girl



Culcha Candela - Move it




Nekatere pesmi so osebna preferenca, nekatere pa sem dodal zaradi lažjega razumevanja, saj so preprostejše in narejene da gredo v uho.

Veliko užitkov pri poslušanju (učenju)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.